SÜRMENE’DEN FAS’A İHRAÇ EDİLEN BALIKÇI GEMİSİ TÖRENLE DENİZE İNDİRİLDİ
06/12/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

SÜRMENE’DEN FAS’A İHRAÇ EDİLEN BALIKÇI GEMİSİ TÖRENLE DENİZE İNDİRİLDİ

Sürmene Çamburnu Tersanesi’nde imal edilen tamamı yerli üretim balıkçı gemisi, ihraç edildiÄŸi Fas’a uÄŸurlanmak üzere törenle denize indirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkiye ve Fas millî marÅŸlarının okunmasıyla baÅŸlayan tören, geminin yapım sürecinde çalışan personelden oluÅŸan ekibin sergilediÄŸi horon gösterisiyle sürdü.

Törene katılanlara hitap eden Vali Ä°smail UstaoÄŸlu, Trabzon’un tarihî geçmiÅŸi ve kültürel derinliÄŸiyle, Ä°pekyolu güzergâhında bulunan önemli bir ticaret merkezi olduÄŸunu ifade etti.

Bu özelliklere sahip ÅŸehirlere yakışanın da giriÅŸimcilik ruhunu ön plana çıkan çalışmalar olduÄŸuna vurgu yapan Vali UstaoÄŸlu, “Bugün burada giriÅŸimcilik ruhunu güzel ÅŸekilde ön plana çıkaran bir çalışmanın ve ticaretin örneÄŸini hep birlikte görüyoruz. Yüzde yüz yerli, mühendislerimiz tarafından Sürmene Çamburnu Tersanemizde imal edilen gemimiz, Atlantik Okyanusu’nda sahiplerine hizmet edecektir. Liman ve ticaret ÅŸehirlerinde yapılan bu tarz iÅŸler, büyük önem arz etmektedir. Trabzon da bunun en güzel örneklerinden birini göstermiÅŸ oldu.” dedi.

Ülkeler arası iliÅŸkilerde bu gibi çalışmaların ayrı bir yeri olduÄŸunu kaydeden Vali UstaoÄŸlu, “Fas’tan buraya gelen iÅŸ adamı Tayyip Musavi ve ailesi, talepte bulundukları gemiyi teslim alarak çalışma hayatına baÅŸlayacak. Bu geminin inÅŸasında emeÄŸi geçen tüm ÅŸirket yetkililerine de teÅŸekkür ediyorum.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Trabzon BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Murat ZorluoÄŸlu da Trabzon’da bir tersanede üretilen özellikli bir balıkçı gemisinin Fas’a ihraç edilmesini ‘sıra dışı’ olarak yorumladı. BaÅŸkan ZorluoÄŸlu, imal edilen geminin, Trabzon’daki giriÅŸimci ruhun ve Trabzonlu iÅŸ insanlarının neler yapabildiÄŸinin de göstergesi olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Elvali adı verilen geminin sahibi Faslı iÅŸ adamı Tayyip Musavi ise, gemiyi yapan firma yetkililerine ve çalışanlarına teÅŸekkür ederek, geminin beklentileri karşılayacak ÅŸekilde çalışacağına inandığını söyledi. Geminin Fas’ta hem tersaneyi hem de Türkiye’yi temsil edeceÄŸini kaydeden Musavi, sözlerinin sonunda dünyadaki en büyük liderlerden biri olarak nitelendirdiÄŸi CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a da özel teÅŸekkürlerini sundu.

KonuÅŸmaların ardından gemiyi imal eden firma yetkilileri tarafından, Vali UstaoÄŸlu’na, protokol üyelerine ve Musavi ailesine Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

34 metre uzunluÄŸunda, 12 metre geniÅŸliÄŸinde ve 300 ton ambar kapasiteli Elvali gemisinin, dua ve kurban kesimi sonrasında denize indirildiÄŸi törene, Vali Ä°smail UstaoÄŸlu’nun yanı sıra, Sürmene Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Sürmene Belediye BaÅŸkanı Rahmi Üstün, firma yetkilileri, gemi sahibi aile ve tersane çalışanları katıldı.