Gümüşhane’de üreticilere  süt sağım makinesi dağıtıldı
09/10/2018
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Gümüşhane’de üreticilere süt sağım makinesi dağıtıldı

GümüÅŸhane’de üreticilere DoÄŸu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı (DOKAP) kaynaklarıyla 180 adet süt sağım makinesi dağıtıldı. Yüzde 80’i hibe olarak karşılanan projeye 540 baÅŸvuru olunca kura çekildi.

GümüÅŸhane Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü’nün DOKAP’la ortaklaÅŸa gerçekleÅŸtirdiÄŸi ‘Süt sağım teknolojisi geliÅŸtirme’ projesi kapsamında üreticilere yüzde 80’i hibe olarak saÄŸlanan 180 adet süt sağım makinesi düzenlenen törenle teslim edildi. 

Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Edip BirÅŸen, GümüÅŸhane olarak yaptıkları projelere ciddi destekler aldıklarını belirterek, “42 bin dolayında saÄŸmal ineÄŸimiz mevcut. Süt sağım makineleri de bölge için ihtiyaç. Çiftçilerimizin makineli tarıma geçiÅŸi ve modernizasyon önemli. Süt en hızlı ÅŸekilde bozulan, bakterilerin en hızlı çoÄŸaldığı gıdaların başında geliyor. Sütün hijyenik ÅŸartlarda elde edilmesi ve hızlı bir ÅŸekilde soÄŸuk zincire aktarılması son derece önem arz ediyor. Bundan dolayı biz bu projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Cep telefonsuz, arabasız yaÅŸayabiliriz ama gıdasız yaÅŸayamayız”

Gıda üretimi yapmak ve üretmenin Tarım Bakanlığı çalışanlarına göre kutsal bir görev olduÄŸunu kaydeden BirÅŸen, “Üretmek bizim önceliÄŸimizdir. ÖnceliÄŸimiz üreticilerimizin memnuniyetidir. Özellikle gıda üretimi yapmak, üretmek Tarım Bakanlığı çalışanlarına göre kutsal bir görevdir. ÖnceliÄŸimiz üreticilerimiz. Onlar ürettikçe biz onlara destek olmaya çalışıyoruz. Kaliteli ve güvenilir üretim yapmanın insanlığa yapılacak en önemli hizmet olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Gıdasız yaÅŸanmıyor. Bunu son yıllarda dünya gördü. Gıda olmadan olmuyor. Cep telefonsuz, arabasız yaÅŸayabiliriz ama gıdasız yaÅŸayamayız. Gelecek yıllarda gıdanın daha da ön plana çıkacağını düÅŸünüyorum. O yüzden bizim bu altyapıları ÅŸimdiden oluÅŸturmamız lazım. Uyguladığımız projeler tarım sektörünü olduÄŸu kadar ilimizin ekonomisi ve istihdamına da ciddi katkılar yaptığı görüyoruz” diye konuÅŸtu.

“Üreticilerimizin ekonomik imkanlara sahip olması, gelir seviyelerinin yükselmesi devletimizin temel politikası ve bizim de arzumuzdur”

Son bir yılda GümüÅŸhane’de üreticiye verilen destek miktarının 25 milyona ulaÅŸtığını, bunların ciddi yatırımlar olduÄŸunu ve yansımalarını gördüklerini dile getiren BirÅŸen, “Küçük iÅŸletmelerimizi de düÅŸünerek 10 baÅŸ saÄŸmal ineÄŸi olan vatandaÅŸlarımızın modernizasyonla buluÅŸması, daha saÄŸlıklı ve hijyenik ÅŸartlarda süt üretmesi için bu projeyi geçen yıl DOKAP idaremizle planladık. 180 tane süt sağım makinesi dağıtıyoruz. Bunları kurayla belirledik. 540 müracaat oldu. KeÅŸke hepsini karşılayabilseydik. Sağımı Anadolu coÄŸrafyasında kadınlar yapıyor. Bizde bu projede daha çok kadınlarımızı düÅŸündük, standartlarını yükseltmeyi, daha kaliteli süt üretilmesini, Tüberküloz ve Brusella gibi hastalıklarla mücadeleyi, tarımla ilgili geliÅŸmelerin çiftçiye duyurulması amaçlarıyla bunu yaptık. Hayatın yükünü çeken kadınlarımızın iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmak, ailelerine daha fazla vakit ayırmasını amaçladık. Üreticilerimizi bir bütün olarak ekonomik imkanlara sahip olması gelir seviyelerinin yükselmesi devletimizin temel politikası, bizim de arzumuzdur” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

GümüÅŸhane’de kaliteli ürün üretmeyi amaçladıklarını dile getiren BirÅŸen, katma deÄŸeri yüksek ve organik ürünleri ön plana çıkarmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

“GümüÅŸhane’de 95 bin 876 baÅŸ büyükbaÅŸ hayvan varlığı var”

Hayvan SaÄŸlığı YetiÅŸtiriciliÄŸi ve Su Ürünleri Åžube Müdürü Özgür Oytun Ören ise GümüÅŸhane’de 95 bin 641 sığır ve 235 manda olmak üzere 95 bin 876 büyükbaÅŸ hayvan bulunduÄŸunu belirterek, “BelirlediÄŸimiz yetiÅŸtiricilerimize vereceÄŸimiz 180 adet çift sağım baÅŸlıklı ve 40 litrelik tek güÄŸümlü süt sağım makinesinin merkez ve ilçeler bazında dağılımı; baÅŸvuru sayısı, genel hayvan mevcudu ve mevcut anaç sığır sayısı göz önünde bulundurularak, Kelkit ilçemize 72, Köse’ye 16, Kürtün’e 9, GümüÅŸhane merkez ilçeye 28, Åžiran’a 41 ve Torul ilçemize 14 adet süt sağım makinesi verilecektir. Amacımız, hayvancılık faaliyetleri ile uÄŸraÅŸan kesimin yaÅŸam standartlarını yükselterek yaptığı faaliyetten daha çok kazanç elde etmesine hizmet etmektir” diye konuÅŸtu.

Yapılan konuÅŸmalardan sonra GümüÅŸhane merkez ilçede süt sağım makinesi almaya hak kazanan 28 üreticiye süt sağım makinelerinin dağıtımı gerçekleÅŸtirildi.

Törene Ä°l Emniyet Müdürü Ömer Faruk KarataÅŸ, GümüÅŸhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, DOKAP Proje Koordinatörü Åžerif Demir, kurum müdürleri ve üreticiler karıldı.

Proje kapsamında 10-20 baÅŸ arası saÄŸmal ineÄŸi bulunan ve kura ile belirlenen yetiÅŸtiricilere 180 adet çift sağım baÅŸlıklı ve 40 litrelik tek güÄŸümlü süt sağım makinesi dağıtılacak. Merkez ve ilçeler bazında dağılımı baÅŸvuru sayısı, genel hayvan mevcudu ve mevcut anaç sığır sayısı göz önünde bulundurularak belirlendi. Buna göre Kelkit’te 72, Köse’de 16, Kürtün’de 9, Merkez’de 28, Åžiran’da 41 ve Torul’da 14 adet makine dağıtılacak.