9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ SİZDE BIRAKABİLİRSİNİZ
07/02/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ SİZDE BIRAKABİLİRSİNİZ

Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele konusunda, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar baÄŸlamında 1987 yılından bu yana 9 Åžubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak anılmaktadır.

Sigara kullanımı baÅŸta akciÄŸer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif AkciÄŸer Hastalığı) olmak üzere diÄŸer kanser türlerinin geliÅŸiminde temel etkendir. Sigara kullanımı en önemli “önlenebilir” ölüm nedenidir. Önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

EÄŸer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduÄŸunu kabul etmelisiniz. Sigarayı bırakmak istiyor ancak baÅŸarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaÅŸadıklarınız “iradesizlik” deÄŸil, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileÅŸme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma PolikliniÄŸine” baÅŸvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir, yardım alabilirsiniz.

“Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” sigara ile mücadelede önemli bir aÅŸamadır. Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaÅŸlarımızın ALO 184 SABÄ°M, ALO 155 Polis, ALO 156 Jandarmayı arayarak veya “YeÅŸil Dedektör” isimli akıllı telefon uygulaması ile yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.

9 Åžubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesi ile tüm vatandaÅŸlarımızı sigarayı bırakmaya, fiziksel aktiviteye ve saÄŸlıklı beslenmeye davet ediyoruz. Unutmayın sigara içtiÄŸiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceÄŸiniz saÄŸlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, saÄŸlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Åžimdi karar alın ve hemen uygulamaya baÅŸlayın. Sigarayı bırakmak için en doÄŸru zaman ÅŸu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir baÅŸlangıç yapın.