Gümüşhane’de Defineciler İş Başında
27/02/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Gümüşhane’de Defineciler İş Başında

GümüÅŸhane'nin Ä°kisu Mevkii'nde taÅŸ ocağı çalışması sırasında tesadüfen bulunan, içinde fresklerin bulunduÄŸu, sarp kayalıklar içindeki maÄŸara, defineciler tarafından talan edildi. Duvarlarında, geçmiÅŸi M.Ö. 10'uncu Yüzyıl'a kadar uzanan ve 'DaÄŸ Manastırı' olarak adlandırılan maÄŸaranın, turizme kazandırılması isteniyor.

GümüÅŸhane'nin Ä°kisu Mevkii'nde yıllar önce baÅŸlatılan taÅŸ ocağı çalışması sırasında sarp kayalıklar arasında bir maÄŸara olduÄŸu fark edildi. MaÄŸarada yapılan incelemelerde duvarlarında, milattan önceki yıllara ait iÅŸaretler ve freskler ile Yunanca yazılar yer aldığı belirlendi.

'DaÄŸ Manastırı' olarak adlandırılan ve tarihi geçmiÅŸi M.Ö. 10'uncu yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen maÄŸara, defineciler tarafından talan edildi. Duvarlarındaki yazı ve fresklerin tahrip olduÄŸu maÄŸaranın arkeologlar tarafından araÅŸtırılıp, turizme kazandırılması isteniyor.

"ARKEOLOGLARIN GELÄ°P Ä°NCELEMESÄ° GEREK"

TEMA Vakfı GümüÅŸhane Temsilcisi Yusuf Oral, maÄŸaranın taÅŸ ocağı çalışmaları sırasında keÅŸfedildiÄŸini anlatarak, maÄŸara ile ilgili detaylı araÅŸtırma yapılmadığını söyledi. Oral, "Bu iÅŸin uzmanları olan arkeologların gelip burayı incelemeleri gerekiyor. Bizim gördüÄŸümüz kadarıyla maÄŸaranın içerisinde ve tavanında özel bir sıva var. Burası çok tahrip edilmiÅŸ. Burayı kullanan ya da define arayanlar maÄŸarayı tahrip etmiÅŸ. Duvarlarda freskler var. Bizans Dönemi'ne ait olduÄŸunu tahmin ettiÄŸimiz simgeler var. O dönemlere ait yazılar var" dedi. Oral, maÄŸaranın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından incelenerek, turizme kazandırılmasını istedi.