Trabzon Erzurum Karayolunda Dağ Kafese Alınıyor
13/11/2018
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Trabzon Erzurum Karayolunda Dağ Kafese Alınıyor

 

Erzurum-Trabzon karayolunun GümüÅŸhane ÅŸehir geçiÅŸinde daÄŸ yamacının bir kilometre uzunluÄŸundaki riskli alanı tel kafese alınıyor. Önceki yıllarda meydana kaya düÅŸmesi sonucunda 2 kiÅŸinin yaralandığı, bir kamu aracının da maddi hasar gördüÄŸü alanda bazı noktalara bariyer de yapılacak. 

GümüÅŸhane Ä°l Afet ve Acil Durum MüdürlüÄŸü tarafından ihalesi gerçekleÅŸtirilen çalışma kapsamında yüklenici firma uzman ekibi ve makineleriyle çalışmalara baÅŸladı. Ä°lk etapta tel kafes çalışmasının yapıldığı alanda temizleme ve bariyer çalışması da yapılacak.

Ä°l Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, Belediye karşısındaki alanda baÅŸlayan çalışmaların Karşıyaka Mahallesi Afet Önleyici Proje kapsamında gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirterek, “Bu projemiz 2 milyon 911 bin liraya ihale edildi. Çalışmalarımız Kasım ayı başında baÅŸladı. Bu ayın sonuna kadar ya da önümüzdeki ayın baÅŸlarında bu çalışmamızı bitireceÄŸiz” dedi.

Çalışmanın üç aÅŸamadan oluÅŸtuÄŸunu ifade eden Bayrak, “Birinci aÅŸama örtüleme, ikinci aÅŸama temizleme ve üçüncü aÅŸama da bariyer kurmadır. Birinci aÅŸamada tel kafes çalışmalarımız devam ediyor. Ä°kinci aÅŸamada ise yüzeyde parçalanmış olan ve akmaya müsait olan kayalar temizlenecek. Üçüncü aÅŸamada ise bariyer kurma yapılacak. Akma ihtimali olan kayalar önüne bariyer kurarak birinci aÅŸamada yaptığımız örtüleme iÅŸlemini yapacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Çalışma yapılan alanda geçmiÅŸte sık sık kaya düÅŸmesi yaÅŸandığını dile getiren Bayrak, “Bu alanda üç yıl önce meydana gelen kaya düÅŸmesi sonrası iki vatandaşımızın yaralanmasına, kamuya ait bir araçta da maddi hasara neden olmuÅŸtu. Hem geçmiÅŸte yaÅŸanılan bu olayı ve kaya düÅŸme riskinin hala sürmesinden dolayı bu çalışmayı yapmayı planladık. Åžu anda da çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Alanda 5 bin metrekare tel kafesle örtüleme yapılacağını kaydeden Bayrak, “GümüÅŸhane-Erzurum Karayolunun Karşıyaka Mahallesi’ndeki bir kilometre uzunluÄŸundaki karayolu güzergahında çalışma yapılacak. Bu bir kilometre uzunluÄŸundaki alanda 3-5 metreküp büyüklüÄŸündeki kayaları tutacak bariyerlerimiz de olacak. Son aÅŸamada da akmaya müsait kayalar var ise bunlara da örtüleme sistemi uygulanacak” diye konuÅŸtu.

GümüÅŸhane kent merkezinde bu alanda üç büyük projelerinin olduÄŸunu belirten Bayrak, BaÄŸlarbaşı Mahallesi, EskibaÄŸlar Mahallesi ve Karşıyaka Mahallesi kaya ıslah çalışmalarından BaÄŸlarbaşı ve EskibaÄŸlar Mahallesi projelerini tamamladıklarını sözlerine ekledi.

Çalışma nedeniyle GümüÅŸhane-Erzurum karayolunda ulaşım zaman zaman kontrollü olarak tek taraflı saÄŸlanıyor.

Olay:7 Nisan 2016 tarihinde çalışma yapılan bölgede bahar yaÄŸmurları nedeniyle gevÅŸeyen kaya kütleleri dağı sarmalayan tel örgüleri koparıp büyük bir gürültüyle istinat duvarını da yıkarak park halindeki aracın üzerine düÅŸmüÅŸ, otobüs durağının bitiÅŸiÄŸinde meydana gelen olayda 2 kiÅŸi kayaların sıçraması sonucu hafif ÅŸekilde yaralanmıştı.