FINDIK BAHÇELERİNDE Kİ BAKTERİYEL HASTALIKLAR İÇİN UYARI
15/06/2021
murat
0 yorum
PAYLAÅž

FINDIK BAHÇELERİNDE Kİ BAKTERİYEL HASTALIKLAR İÇİN UYARI

Akçaabat Ziraat Odası BaÅŸkanlığı Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendisleri saha çalışmalarına devam ediyor. Fındık , ceviz , aronya vb. zirai faaliyet ile uÄŸraÅŸan üreticilerin ziyaretcilerini sürdürüyor.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet YaÅŸar Özdemir saha çalışmalarında karşılaÅŸtıkları sorunlar hakkında ÅŸunları söyledi; külleme ve cevizlerde antraknoz haricinde fındık bahçelerinde dikkat çeken bir durumda bakteriyel yanıklık hastalığının yayılmış olmasıdır. Bir çok fındık bahçesinde dallarda uç kurumaları ve dalların kuruması , çotanaklar üzerindeki oluÅŸan kahverengi lekeler bu dal yanıklığı hastalığının belirgin özellikleri arasındadır. Bu konuda üreticilerimize gerekli mücadele yöntemleri anlatılmış olup fındık bahçelerinde bakım , besleme , yabancı ot , hastalıklar ve zararlılarla mücadelesi gibi konularda teknik bilgi sunulmuÅŸtur.

Bakteriyel yanıklık ile mücadele çok önemlidir. Bölgemizdeki son yıllarda meydana gelen sıcaklık deÄŸiÅŸiklikleri hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Burada hastalığa neden olan bakteriler yağış , rüzgar ve dezenfekte edilmemiÅŸ budama vb. alet kullanılması ile yayılış göstermektedir. Hastalıklı dallar dışarıdan bakıldığında ilk önce kurumuÅŸ gibi görünür , yapraklar kıvrılır ve sonra tüm dal kurur. Kültürel ve Kimyasal olmak üzere iki ÅŸekilde mücadele edilebilir. Mücadele edilmezse tüm alana yayılması kaçınılmaz olur.

Mücadele Yöntemleri :

Kültürel Mücadele:

· Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır.

· Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduÄŸu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir.

· Gübreleme ve toprak iÅŸlemesi zamanında ve tekniÄŸine uygun yapılmalıdır.

· Bahçe tesis edilirken saÄŸlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır.

· Hastalıkla bulaşık olan dallar kesilip imha edilmelidir.

· Budama sırasında bir ocaktan diÄŸerine geçerken budama aletleri sık sık % 3 lük lizol eriyiÄŸi veya % 10 luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir.

· Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır.

· Budama artıkları bahçeden uzaklaÅŸtırılıp imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele olarak Bordo Bulamacı uygulaması önerilir.

1. uygulama : Hasattan sonra sonbahar yağışları baÅŸlamadan önce ,

2. uygulama : Sonbahar sonlarında yaprakların % 75-80’ inin döküldüÄŸü bir devrede,

3. uygulama : İlkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede,

Hasat sonrası % 2’lik , sonraki uygulamalarda % 1’ik Bordo Bulamacı ( 100 litre suya 1000 g bakırsülfat + 500 g sönmemiÅŸ kireç ya da hazır preperatlar) ile ocaklar dipten dal uçlarına kadar iyice ıslatılarak yapılmalıdır.

Ayrıca haziran ayı içinde yine külleme devam eden bahçelerde mücadele edilmeli, yeÅŸil kokarca , fındık kurdu ve dalkıran ile de mücadele için kimyasal ilaçlama yapılmalıdır. Bununla birlikte meyve oluÅŸumu ve iç dolgunluÄŸunu artırmak için içerisinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, gibi iz element içeren yaprak gübreleri kullanılmalıdır. Makro element içeren MKP ile de gübreleme desteklenmelidir. Bahçe altı temizliÄŸi de yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yabancı ot mücadelesi yapılmayan ve dip sürgünü temizlenmeyen fındık bahçelerinde külleme hastalığı ve bakteriyel hastalıklar hızla yayılım gösterir.

Not: Ä°nsan ve hayvan saÄŸlığı bakımından ilaçlama bitiminden 10 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.