Fıstık Çamı Ormanlarını Bölge Ekonomisine Kazandırmak İstiyorlar
18/01/2021
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Fıstık Çamı Ormanlarını Bölge Ekonomisine Kazandırmak İstiyorlar

Trabzon’un Akçaabaat ilçesinde ki Üreticiler Fıstık Çamı Ormanlarını bölge ekonomisine kazandırmak istiyorlar.

Akçaabat’lı Zıraatcılar yeni gelir kapısı oluÅŸturulması konusunda alternatif ürünler yetiÅŸtirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yenilebilir ve yüksek ticari deÄŸeri bulunan bir tohum olan Çam Fıstığının bölgemizde bulunan Fıstık Çamı ormanlarını rehabilite ederek hem bölge hem de ülke ekonomisine kazandırmak istiyor.Fıstık Çamı aÄŸaçları Akdeniz havzasında ılıman iklim sahalarında yaygın olarak dağılım göstermektedir. Bu aÄŸaç ÅŸemsiye görünümünde olup 20 metreye kadar boylanan geniÅŸ tepeli bir çam türüdür. Akçabaat ilçemizde mikroklimal iklimin etkisiyle Galanima vadisinde de yetiÅŸmektedir. Ticari deÄŸeri yüksek olan bu ürün Türkiye’de ekonomik deÄŸeri yüksek ve önemli bir ihracat ürünüdür. En çok ihracat yapılan ülke Ä°talya’dır. Yapısında bulundurduÄŸu besin maddeleri bu gıda maddesini önemli bir yere koymaktadır. Bazı faydalı özelliklerini ÅŸöyle sıralayabiliriz. Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur ve tansiyonu dengeler. Kolesterolü düÅŸürür. Antioksidan özellikleri ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Anne sütünün artmasını da destekleyen çam fıstığı, saÄŸlıklı diÅŸ ve kemik geliÅŸimi için de önemli bir besindir.

Akçaabat Ziraat Odası BaÅŸkanı Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu,”Ä°lçemizde yaklaşık 15-20 bin civarında Fıstık Çamı aÄŸacı doÄŸal olarak yetiÅŸmiÅŸ bir bölümü üreticilerimiz tarafından dikilmiÅŸ ancak kendi kaderine terk edilmiÅŸ bu aÄŸaçların bakımı yapılarak oluÅŸturdukları meyveleri ekonomiye kazandırmak ve üreticilerimizin gelirini artırmak için çalışma baÅŸlatacağız. Bir aÄŸaçtan yaklaşık 100-200 adet kozalak elde edilebildiÄŸi ve her bir kozalağın bugünkü deÄŸerinin 3-5 TL arasında olduÄŸunu göz önüne aldığımızda dönüme getirisi birçok üründen daha fazla olacağı aÅŸikardır. Bu Fıstık Çamı aÄŸaçlarından elde edilen hem içinden çıkartılan fıstıkların hem de kozalaklarının para etmesi ilçe halkımıza ayrı bir gelir kapısı olacaktır. MuÄŸla ili Milas ilçesinden bu iÅŸle ilgili alanında uzman bir ekibi ilçemize davet ettik ve birlikte Galanima Vadisi dediÄŸimiz bölgede yer alan Fıstıklı, YeÅŸiltepe, Alsancak, BozdoÄŸan, Zaferli ve Åžinik mahallelerimizde Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet YaÅŸar ÖZDEMÄ°R’in de katılımı ile bölgede Fıstık Çamı aÄŸacı tespit çalışmaları yapıldı. Gelen ekip burada çok kaliteli Çam Fıstığı yetiÅŸtirilebileceÄŸini ancak aÄŸaçların bakımının kısa sürede yapılarak meyve oluÅŸumuna teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini söylediler. 10-15 yıl öncesine kadar meyvesini aldığımız bu aÄŸaçlardan bakım ve gübreleme eksikliÄŸinden kaynaklı ürün alınamamaktaydı. Bu aÄŸaçların uzman ekip tarafından bakım ve besleme iÅŸlemleri yapılarak yeniden ürün vermesi saÄŸlanıp ekonomiye katkı saÄŸlamasını amaçlıyoruz. Yine gelen ekip tarafından üreticilerimize örnek olması adına bölgede birkaç Fıstık Çamı aÄŸacında usulüne uygun budama ve bakım iÅŸlemleri yapıldı. Gübreleme ve ilaçlama gibi konularda bilgi aktarıldı. Akçaabat Ziraat Odası olarak bu konu hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel MüdürlüÄŸü Trabzon Orman Bölge MüdürlüÄŸü yetkilileri ile görüÅŸüp yeni projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Ä°lk etapta var olan Fıstık Çamı ormanlarının rehabilitasyonunu yapacağız. Ä°ÅŸin uzmanı bir ekibi ilçemize getirtip burada var olan aÄŸaçlarda budama ve bakım iÅŸlemlerini yaptırıp aÄŸaçların verime yatmasını saÄŸlayacağız. Aynı zamanda yöremizde bulunan üreticilerimizden budama ve bakım ekibi oluÅŸturup ileride bu iÅŸleri kendimiz yapacağız. Akabinde yeni Fıstık Çamı ormanları oluÅŸturacağız. Bizler için MuÄŸla Ä°linden gelip bilgi ve tecrübelerini paylaÅŸan ekip arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ederiz”dedi.