GRAMINA ALTIN DEĞERİ BİÇİLEN DOĞAL KEHRİBARA ÇİN TALİP OLDU
14/11/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

GRAMINA ALTIN DEĞERİ BİÇİLEN DOĞAL KEHRİBARA ÇİN TALİP OLDU

Bayburt’ta köylülerin yıllarca çıra zannederek yaktıkları Bayburt Kehribarı’na Çinli firma talip oldu. GörüÅŸmeler için Bayburt’a gelen firma temsilcileri Çin’e gönderilmek üzere numune aldı. Maden sahasını da inceleyen heyet, bölgedeki diÄŸer maden rezervlerinin durumuna göre yeni yatırımlar yapabileceklerine iÅŸaret etti.

Bayburt’un Aydıncık Köyü’nde 2018 yılında tespit edilen doÄŸal kehribar rezervine Çinli takı tasarım firması Huoruo Sanayi Grubu talip oldu. Köylülerin daha önce çıra zannederek ateÅŸ yakmak amacıyla kullandığı doÄŸal kehribarın ihracına yönelik yapılan görüÅŸmeler sonucunda taraflar anlaÅŸmaya vardı.

Kehribar rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam HaÅŸlak firma temsilcileriyle yapılan görüÅŸmeler neticesinde ihracata yönelik anlaÅŸmaya varıldığını ifade etti. Firma temsilcilerinin talebi doÄŸrultusunda ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini ifade eden HaÅŸlak, “BaÅŸta Sayın Valimiz Cüneyt Epcim Bey’e gösterdiÄŸi çabalardan dolayı çok teÅŸekkür ediyoruz. Ürünümüzü beÄŸendiler. Numuneleri aldılar. Bir ön anlaÅŸma yaptık. Bundan sonra da çalışmaların devamı gelecek.” diye konuÅŸtu.

HaÅŸlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin’e doÄŸrudan ihracata baÅŸlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Firma yöneticisi Shao Gunag Hui ise Kehribar’ın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduÄŸuna iÅŸaret etti. Budizm’de kutsal görülen yedi eÅŸyadan en önemlisinin kehribar olduÄŸuna dikkat çeken Shao, “Çin’deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75’i Çin’e gönderiliyor. Orada piyasaya sunuluyor. ÇoÄŸunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. BeÅŸ bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleÅŸtirici olarak kullanıldığını da görüyoruz.” dedi.

Bayburt’ta tespit edilen kehribar rezervinden örnekler aldıklarını ve Çin’e göndereceklerini anlatan Shao, “Numuneler kabul edilirse buna yönelik bir anlaÅŸma yapacağız. Daha sonra Türkiye’ye bir ekip göndereceÄŸiz. Kazılacak yerlere bakacağız. Orada uygun gördüÄŸümüz madenin Çin’e ithalatını gerçekleÅŸtireceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Shao, rezerv büyüklüÄŸüne göre bölgede bir tesis kurabileceklerini de belirterek ÅŸunları söyledi: “Kehribar, Bayburt’ta son 2 yıldır keÅŸfedilmiÅŸ. O yüzden üretimi ve iÅŸlenmesi çok geliÅŸmemiÅŸ.  Daha güzel neler yapabiliriz diye bakacağız. Belki Bayburt’ta bir tesis kurup, çıkarılan kehribarı burada iÅŸleyerek direkt Çin’e gönderebilir, orada doÄŸrudan piyasaya sürebiliriz.”

AnlaÅŸmanın ardından Vali Cüneyt Epcim ile bir araya gelen heyet görüÅŸmelere iliÅŸkin bilgi verdi.

Vali Epcim, burada yaptığı açıklamada varılan ön anlaÅŸmanın taraflar için hayırlı olmasını diledi. Bayburt kehribarının dünya çapında tanıtımı için geçen aylarda çeÅŸitli giriÅŸimlerde bulunduklarını anımsatan Vali Epcim, “Bayburt kehribarı; bilindiÄŸi üzere ülkemizde tespit edilen ilk rezerv olması bakımından son derece önemli bir yere sahip. Daha önce yaptığımız çalışmalarda bu rezervin ekonomiye kazandırılması için çeÅŸitli giriÅŸimlerimiz olmuÅŸtu. Bayburt kehribarının tanıtımını dünya çapında yapmak istediÄŸimizi ifade etmiÅŸtik. Gelinen süreçte bu emeklerimizin karşılık bulduÄŸunu görmüÅŸ olmak bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Ümit ediyorum ki; taraflar arasında saÄŸlanan mutabakat ilerleyen dönemde önemli bir iÅŸbirliÄŸine dönüÅŸerek, hem ilimiz hem de ülkemiz açısından önemli ekonomik geliÅŸmelere vesile olacaktır. Bu bakımında ben gerek maden iÅŸletmecisi Heytam Bey’i, gerekse de firma temsilcilerini tebrik ediyorum. Kendilerine çalışmalarında baÅŸarılar diliyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.