Karadeniz'de Yılan Tehlikesi
03/06/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Karadeniz'de Yılan Tehlikesi

Trabzon'da, 1 kiÅŸinin temizlik yaptığı çay bahçesinde yılan ısırması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Sinop ve Artvin'deki ormanlık alanlarda da yılanlar görülmesi vatandaÅŸların korku yaÅŸamasına neden oluyor.

 Prof. Dr. Ufuk Bülbül, vatandaÅŸlara bahçelere kalın kıyafet ve bot giyerek girmeleri yönünde öneride bulunarak, yılan ısırmalarında yaranın bezle sıkılıp, zehrin enjektör aracılığıyla çekilmesi gerektiÄŸni söyledi.Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde görülen yılanlar vatandaÅŸları korkutuyor. Trabzon'un Dernekpazarı ilçesinde, Karadeniz Özel EÄŸitim Mesleki EÄŸitim Merkezi Müdür Yardımcısı Recep Ali Düzenli'nin temizlik yaptığı çay bahçesinde yılan ısırması sonucu yaÅŸamını yitirmesi, Sinop ve Artvin'deki bahçe ve tarlalarda yılanların görülmesi vatandaÅŸların endiÅŸelerini artırdı.

  PROF. DR. BÜLBÜL:  ÇAY TOPLARKEN KALIN KIYAFET GÄ°YÄ°NÄ°N

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Bülbül, DoÄŸu Karadeniz bölgesinde özellikle çay bahçelerinde zehirli yılan bulunabildiÄŸine dikkat çekerek, vatandaÅŸların dikkatli olması gerektiÄŸini söyledi. Bölgede Kafkas Burunlu EngereÄŸi, diÄŸeri de Baran EngereÄŸi olmak üzere 2 çeÅŸit zehirli yılan bulunabileceÄŸini kaydeden Bülbül, "Bunlar çay bahçelerinin olduÄŸu yerlerde ve ormanlık alanlarda yaÅŸayan hayvanlar. Özellikle akÅŸam saatlerine veya sabahın ilk ışıklarına doÄŸru gezinip, gece aktif olurlar. Gündüzleri taÅŸ altlarında veya oyuklarda saklanmayı tercih ederler. Alacakaranlık veya sabahın ilk saatlerinde çay bahçelerine çalışmaya giderken dikkatli olunması gerekir. Bahçeye gidecek kiÅŸilerin mümkün olduÄŸu kadar kalın kıyafet ve bot giymeleri lazım. Ülkemizde yaÅŸayan engerek türlerinin zehir diÅŸleri, kot ve botları delecek kadar büyük ve güçlü deÄŸil" dedi.

'ZEHRÄ° EMEREK DEĞİL, PLASTÄ°K ENJEKTÖRLE ÇEKÄ°N'

Yılanların sesi duymadıklarını ve yerdeki titreÅŸimleri hissederek tepki verdiklerini anlatan Bülbül, "GörmediÄŸimiz bir yere çay dibine yaklaşırken hayvan orada olabileceÄŸ için bir çubukla kontrol ederek yılanın kaçmasını saÄŸlayabiliriz. Yılanların insanları sokma davranışı yoktur. Çünkü biz onların avı deÄŸiliz ama kendisi için endiÅŸe hisseder, biz ona bilmeden yaklaşır ve basacak gibi olursak savunma davranışı olarak sokacaktır. Yılanları rahatsız etmememiz gerekiyor. Rahatsız etmezsek o da bizi rahatsız etmeyecektir. KarşılaÅŸtığımızda yine soÄŸukkanlılığımızı muhafaza etmeliyiz" diye konuÅŸtu.  Olası yılan sokmasında zehrin ağız yoluyla emilip atılmasının da tehlikeli olduÄŸunu söyleyen Bülbül, "Zehrin akış hızını azaltmak için ısırılan yerin üzerini bir bezle sıkmak gerekir. Oradaki zehiri dışarı almamız gerekir. Bunun için de asla ağızla emip, tükürmemek lazım. Plastik enjektörle çekip zehri çıkarıp alınabilirse zehir miktarı azaltılabilir" ifadelerini kullandı.

 'ÖLEN AÄžABEYÄ°MÄ°N 10 METRE YANINDAYDIM'

Yılan ısırması sonucu hayatını kaybeden Recep Ali Düzenli'nin kardeÅŸi Nazım Yücel Düzenli, olay sırasında aÄŸabeyinden 10 metre uzakta olduÄŸunu söyledi.  AÄŸabeyinin ayağındaki ısırığa baktıktan sonra vakit kaybetmeden eve geçtiklerini anlatan Düzenli, "Daha önce arı sokması olduÄŸu için alerjisi olduÄŸunu biliyordum. Alerji hapı verip, acil ÅŸekilde saÄŸlık ekiplerine yetiÅŸtirmeye çalıştım. O sırada ambulansa haber verdik. Köyün giriÅŸinde ambulansa teslim ettim. Of Devlet Hastanesi'ne haber verdiler. Orada acil ÅŸekilde bir helikopteri hazır hale getirdiler. Kalbi durmuÅŸtu, o yüzden hemen alıp diÄŸer hastaneye geçemediler. 2 saat geçtikten sonra helikoptere geçildi ancak helikopterin içi küçük olduÄŸu ve müdahale edilemeyeceÄŸi için ambulansla götürüleceÄŸi söylendi. Farabi Hastanesi'ne geçtik. Farabi Hastanesi'nde yılan panzehiri bulunmadığı için Ordu'da bulunan panzer özel araçla 3 saat sonra hastaneye getirildi. Burada bu tür hayvanların bulunuyor. Hastanede panzehirlerin bulunması gerekiyor" diye konuÅŸtu.

'BÄ°ZÄ°M KÖYDE HÄ°Ç GÖRÜLMEMÄ°Åž BÄ°R HADÄ°SE'

Düzenli'nin dayısı Ahmet Ertürk de, yeÄŸeninin yılanın üzerine basmış olabileceÄŸini söyleyerek "BildiÄŸimiz kadarıyla otopsi raporunda yılan zehirlenmesi deÄŸil, alerjik rahatsızlık dolayısıyla kalp durması neticesinde vefat ediyor. KardeÅŸine söylediÄŸi kadarıyla kendisi bir ısırık hissetmiÅŸ ama hastanedeki muayene esnasında ayağında iki kez ısırıldığı görülüyor. Köyümüzde ilk kez yılan ısırması sonucu ölüm olayı yaÅŸanıyor. Bizim köyde hiçbir zaman görülmemiÅŸ bir hadise. Yılan her zaman görülür ama kaçar, insanlara bir zararı olmamıştır" ifadelerini kullandı.