Trabzon Valiliginden Ayasofya Bahçesi Betonlaştı Haberine Çevap
27/04/2020
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Trabzon Valiliginden Ayasofya Bahçesi Betonlaştı Haberine Çevap

Trabzon Valiliginden Ayasofya Bahçesi BetonlaÅŸtı Haberine Çevap

26.04.2020 tarihli bazı basın yayın kuruluÅŸlarında ve sosyal medyada “Trabzon Ayasofya’nın bahçesi betonlaÅŸtı” baÅŸlığıyla  haberler yer almıştır.
Haberlerde Ayasofya’nın bahçesinde “beton”dan yapıldığı iddia edilen yürüme yolları, doÄŸal taÅŸ malzemeden yapılmakta olup bu malzeme dünyanın her yerindeki restorasyonlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte Ayasofya çevresindeki yürüyüÅŸ yolları sadece 90 m2 lik bir metraj fazlasıyla yeniden düzenlenmektedir.
Restorasyonla Ayasofya Camii çevresindeki yeÅŸil alanların yok edildiÄŸi iddiası ise doÄŸru deÄŸildir. Ayasofya çevresindeki yeÅŸil alanlar korunmakta olup proje sonundaki bitkilendirme çalışmasıyla gerçek görüntü ortaya çıkmış olacaktır.
Restorasyonla yapıda özgün cami kullanımı yeniden saÄŸlanırken önceki dönem izlerini barındıran tüm detaylar azami dikkatle korunmaktadır.
Proje ve uygulaması Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünce alanının yetkin uzmanlarından oluÅŸan danışma ve bilim kurullarının denetimi ve Trabzon Koruma Kurulunun onayı ile titizlikle sürdürülmektedir.
Kamuoyumuzun bilgilerine arz olunur.