Trabzon'da Tarihi Çeşmenin Taşları Çalındı
07/02/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Trabzon'da Tarihi Çeşmenin Taşları Çalındı

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinin eski Tahrirat Katibi ve ilk Kaymakamı, 1904-1909 yılları arasında da Belediye BaÅŸkanlığı yapan Hacı MemiÅŸ'in 1870 yılında yaptırdığı tarihi çeÅŸmenin taÅŸları çalındı.

1870 yılında Vakfıkebir ilçesine baÄŸlı Fevziye (Sebla) köyünün Tonya eski karayolu kenarında Hacı MemiÅŸ tarafından biri tek, iki tanesi de çifte kurnalı olarak yaptırılan tarihi çeÅŸmelerden ayakta kalan son çeÅŸme de kimliÄŸi belirsiz kiÅŸi ya da kiÅŸiler tarafından taÅŸları ile birlikte çalındı. ÇeÅŸmenin çalınması çevrede ÅŸaÅŸkınlık oluÅŸtururken, Hacı MemiÅŸ'in torunlarından Tahsin Zaman, "Her nedense insanlara sülalemizce hizmete sunulan bu çeÅŸmelerden bir veya birkaç meczup rahatsız oluyor, ya kurnalarını kırıyor, ya da bugünkü gibi taÅŸlarını çalıyor. Dedemin dedesi Rahmetli Hacı MemiÅŸ'in 1870'li yıllarda Tonya eski yolu üzerinde Sebla'da bulunan 1 tanesi çifte kurnalı, 2 tanesi tek kurnalı ve taÅŸ köprüden köyümüzde bulunan çifte çeÅŸmenin bir kurnası ve kitabesi 8 yıl önce kırıldı, yaptırdık. 3 yıl kadar önce yine yaptırdık ve ÅŸimdi eski yol üzerindeki tek kurnalı çeÅŸme komple taÅŸları alınarak çalındı" dedi.

ÇeÅŸmeyi çalanların bulunmasını isteyen Tahsin Zaman, "Buna ne diyelim ÅŸimdi? Sülale olarak çok üzgünüz. Bunlar birer tarihi eser ve artık bizlerden çıkıp halka mal olmuÅŸ. Yani bunları kırmakla ne elde ediyorsunuz? Tamam, kırılanı yaptırıyoruz da komple çeÅŸmeyi çalınca bizler ne yapabiliriz? Bu rezaletin önüne nasıl geçeceÄŸiz, bilemiyoruz. Bizim oralarda bu eserleri bekleme ÅŸansımız yok, lakin bu iÅŸin önlemini nasıl alacağız bilemiyorum. Önlem almasını da biliriz ama bu hareketler bize yakışmaz. Kolluk kuvvetleri bu iÅŸin takipçisi olur ve Ä°nÅŸallah bulunur. Gerçekten, kim olduklarını merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.