DSİ TRABZON’DA TAŞKIN RİSKİNİ AZALTIYOR
29/01/2020
murat
0 yorum
PAYLAÅž

DSİ TRABZON’DA TAŞKIN RİSKİNİ AZALTIYOR

Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü (DSÄ°) Trabzon iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluÅŸturmaya, vatandaÅŸlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taÅŸkın riskini azaltmaya devam ediyor. Ä°ÅŸletme halinde 1, inÅŸa halinde 2 adet içmesuyu projesi var

Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından 2003-2020 yılları arasında Trabzon iline devasa yatırımlar yapıldığını açıklayan DSÄ° Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile 314.246 kiÅŸinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 60 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz. Trabzon ilimizde iÅŸletme halinde bulunan Trabzon Ä°çmesuyu Arıtma Tesisleri Ä°yileÅŸtirmesi iÅŸi ile birlikte inÅŸa halinde bulunan Trabzon Ä°çmesuyu Arıtma Tesisi ve Trabzon Ä°çmesuyu Ä°sale Hattı iÅŸlerimiz mevcuttur.

Trabzon Ä°çmesuyu Ä°sale Hattı inÅŸaatı iÅŸi ile birlikte, Atasu Barajı kaynağından alınacak su 91,25 km uzunluÄŸundaki isale hattı vasıtasıyla Trabzon ÅŸehir merkezine yıllık 73 milyon m³ içmesuyu verilecektir. Söz konusu iÅŸte %80 fiziki gerçekleÅŸme saÄŸlanmıştır. Trabzon Ä°çmesuyu Arıtma Tesisi ile birlikte de Günlük arıtma kapasitesi 200.000 m³ olan tesis ile Trabzon menba kalitesinde su verilecektir. Öte yandan Trabzon ilimizde Trabzon Atasu Barajı Atıksu Arıtma Tesisleri ile birlikte Günlük arıtma kapasitesi 500 m³ olan tesis ile Atasu barajı havzasının atıksularının arıtılması saÄŸlanmaktadır. Tesis 2019 yılında hizmete alınmıştır.

Trabzon’un gözbebeÄŸi, Atasu Barajı

Trabzon ilimizin gözbebeÄŸi olan Atasu Barajı ile ÅŸehrin içmesuyu ihtiyacı önemli oranda karşılanmaktadır. Barajın temelden yüksekliÄŸi 118 metredir. Baraj, 36 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. 2012 yılında hizmete alınmıştır. Trabzon ilimizde ayrıca inÅŸa halinde 1 adet HÄ°S göleti bulunmaktadır. Trabzon Karakaya Barajının ise planlama çalışmaları devam etmektedir. ‘dedi.

TaÅŸkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Trabzon’un en önemli problemlerinden birisinin sel ve taÅŸkınlar olduÄŸunu açıklayan Genel Müdür Aydın, “2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 98 dere ıslahı ile Trabzon ÅŸehir merkezi, 195 adet yerleÅŸim yeri ve 9.730 dekar arazi taÅŸkınlardan korunmuÅŸtur.

Halen devam eden 17 adet dere ıslah çalışmamız mevcuttur. Bunlardan biri Of Solaklı Vadisi TaÅŸkın Koruma, Rehabilitasyon ve Çevre Düzenlemesi Ä°kmali iÅŸidir. % 21 fiziki gerçekleÅŸmenin saÄŸlandığı söz konusu iÅŸ tamamlandığında, Of ilçesi taÅŸkınlardan korunacaktır.

Bir diÄŸer iÅŸimiz ise % 75 fiziki gerçekleÅŸmeye ulaşılan Araklı Karadere Vadisi Islahı 2.Kısım iÅŸidir. Söz konusu iÅŸ tamamlandığında Araklı ilçemizde taÅŸkın riskleri azaltılacaktır. ‘dedi.