VAZELON MANASTIRI (KIZLAR MANASTIRI)
26/11/2019
murat
0 yorum
PAYLAŞ

VAZELON MANASTIRI (KIZLAR MANASTIRI)

Trabzon'un Maçka ilçesinde,yer alan ve Kızlar Manastırı olarak da bilinen tarihi Vazelon Manastırı, bakımsızlıktan harabeyi andırıyor.

Vazelon Manastırı, Trabzon Maçka ilçesi Kiremitli köyü sınırlarında çam ormanları ile kaplı alanda bulunuyor. 1700 yıl öncesine dayanan tarihi geçmiÅŸi ile Türkiye'nin ilk manastırları arasında yer alan Vazelon Manastırı'nın, 15 ve 19'uncu yüzyıllarda ilave edilen kilise ve keÅŸiÅŸ odaları ile ÅŸapel alanları, varlığını günümüze kadar korudu.

Köy merkezine 7 kilometre mesafede yer alan ve son 200 metresi orman içi patika yoldan yürünerek ulaşılan manastır,defineciler tarafından talan edildi. Manastırı ziyarete gelen kiÅŸiler de fresklerin üzerine yazı ve resimler kazıyarak, yapıya zarar veriyorlar.

PATRÄ°K BARTHOLOMEOS ZÄ°YARET ETTÄ°

Fener Rum PatriÄŸi Bartholomeos, 2011 yılının AÄŸustos ayında Vazelon Manastırı'nı ziyaret etti. Bartholomeos ve beraberindeki Hristiyan din adamları manastırın yakınlarına kadar araçlarla gelerek ve patika yoldan yürüyerek manastıra ulaÅŸtı. Bartholomeos ve beraberindeki din adamları harabe halindeki manastırda incelemelerde bulunarak mum yakıp, dualar etti.

VAZELON MANASTIRI

Vazelon Manastırı'nın, 270 yılında yamaca kayalarla inÅŸa edildiÄŸi biliniyor. Ä°ncil'deki Vaftizci Yahya Peygamber'e adanan ve çok eski kaynaklara göre adı Zouvalon olan yapı, tarihin akışıyla beraber bugünkü Vazelon adını aldı.Vazelon Manastırı, 4 kattan oluÅŸuyor ve en üst kısmına inÅŸa edilen kilisenin duvarlarının kuzey bölümünde günümüzde halâ Cennet, Cehennem ve Kıyamet Günü'nü gösteren freskler bulunuyor.