Akçaabat’da Kara Üzümler Ekonomiye Kazandırılıyor
24/09/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Akçaabat’da Kara Üzümler Ekonomiye Kazandırılıyor

Trabzon’un Akçaabat ilcesi Ziraat Odası tarafından hazırlanan kara üzümlerin ekonomiye kazandırılması projesi kapsamında 20 kursiyere Rize Ä°yidere Tarımsal Kalkınma Kooperatif BaÅŸkanı Pekmez ustası Muammer Metin tarafından pekmez yapımı öÄŸretildi. Akçaabat’ın Darıca Mahallesinde Fatma KöÅŸeli’ye ait bahçeden hasat edilen ürünler aynı bahçede pekmeze dönüÅŸtürüldü. Buradaki etkinliÄŸe Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürü Cahit Gülbay ,Akçaabat Ziraat Odası baÅŸkanı Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu ,Ä°yidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi BaÅŸkanı Muammer Mete ,Ä°yidere Ziraat Odası baÅŸkanı Recep Ali Çelik ve kursiyerler katıldı.

EyüpoÄŸlu “Derdimiz Çiftçimizin Gelir Seviyesini Artımak”
Akçaabat Ziraat Odası baÅŸkanı Mustafa Hikmet EyüpoÄŸlu, Akçaabat ımız iklim olarak bütün sebze ve meyve üretimine uygun bir ilçemiz dolayısıyla burada doÄŸal olarak yetiÅŸen “Ä°sabella” üzümü dediÄŸimiz kokulu üzümümüz var .Bununla alakalı 1-2 yıldan beri amatörce bir pekmez çalışması yaptık ama istediÄŸimiz neticeyi alamadık..Ben bir vesile ile Ä°yidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi BaÅŸkanımız ile tanıştım onlar bu iÅŸi 10 -15 senedir profesyonelce yapıyorlar bizede yardımcı oldular üzüm hasadımızı yaptık hocamızla bu eÄŸitimi veriyoruz çiftçilerimize pekmez yapımını öÄŸretiyoruz. Bizim amacımız kırsaldaki nüfusu bulunduÄŸu yerde tutabilmek. Bunun içinde gelir seviyesini yükseltmeye çalışıyoruz. VerdiÄŸimiz bu eÄŸitimle hem aile ekonomisine katkı saÄŸlıyoruz hemde saÄŸlık açısından çok önemli bir ürün yapıyoruz. EyüpoÄŸlu, diÄŸer üzüm çeÅŸitlerinin aksine, sadece nemli bölgelerde yetiÅŸen kokulu kara üzümde, kanser ve kolesterole karşı tedavi amacı ile kullanılan 'respevetral' maddesinin bolca bulunduÄŸunu belirterek, kara üzüm pekmezinin son yıllarda aranan bir ürün haline geldiÄŸini söyledi. EyüpoÄŸlu, çiftçilerimizin cebine daha çok para girsin diye uÄŸraşıyoruz dedi.

Ä°yidere Tarımsal Kalkınma kooperatifi BaÅŸkanı Muammer Mete'de Rize'de dedelerimizden görmüÅŸ olduÄŸumuz kokulu üzüm pekmezi uzun yıllardan beri devam ediyor. Fakat son 10 yılda bizim yaptığımız araÅŸtırmalar ve bir kaç üniversite ile yaptığımız çalışmalarda gördük ki pekmez yapımında doÄŸru bildiÄŸimiz yanlışlar var ÅŸimdi onlardan vazgeçtik yeni makinalarımız ile artık üzümün kabuÄŸunuda pekmez yapımında kullanıyoruz pekmezin besin deÄŸeri daha da artmış oluyor bizlerde bildiÄŸimiz herÅŸeyi göstermek için bugün buradayız dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürü Cahit Gülbay ,her yıl eylül ekim ayları geldiÄŸinde ilimizde de yetiÅŸen kokulu üzümü sofralık olarak tüketmenin yanında pekmez olarak da tüketimi uzun yıllardır süregelen bir durum Ancak pekmez yapımı öncesindeki hazırlıklar ve piÅŸirilirken dikkat edilmesi gereken konular büyük hassasiyet istiyor .Ürünün gıda kanunu kapsamında hijyenik olarak üretilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca bölgemizde yetiÅŸen üzümün kabuÄŸunda diÄŸer bölgelere göre kanser önleyici madde daha yoÄŸun buda bir mucize. Bu yörede üretilen pekmezlerde bu nedenle büyük ilgi görüyor ailelerimize de ekonomik olarak katkı saÄŸlıyor ,bizlerde elimizden geldiÄŸince çiftçilerimize destek olmaya çalışıyoruz dedi.

Örnek çiftçi Fatma KöÅŸeli'de bizim amacımız amatörce yaptığımız pekmez iÅŸini profesyonelce yapıp daha yaygınlaÅŸtırmak.Üzümlerimiz artık çürümesin deÄŸerlendirilip ekonomiye katkı saÄŸlasın bizler bunun için çaba sarf ediyoruz dedi.