Ayşe Saka Yılın Kalfası Secildi
05/09/2019
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Ayşe Saka Yılın Kalfası Secildi

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde keÅŸan dokumacılığı yapan AyÅŸe Saka, Türkiye'de yılın kalfası seçildi.

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları BirliÄŸi (TESOB) BaÅŸkanı Metin Kara ile TESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çarşıbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası BaÅŸkanı Turan Kaynar, AyÅŸe Saka'yı iÅŸ yerinde ziyaret ederek baÅŸarısı nedeniyle kutladı. TESOB BaÅŸkanı Metin Kara, çok eski çaÄŸlardan bu yana ticaret merkezi konumunda bulunan Trabzon'un güçlü bir Ahilik geleneÄŸine baÄŸlı esnaf kenti olduÄŸunu belirterek, "Hatırlanacağı üzere 2016 yılında terzi Emine CoÅŸkuner, 2017 yılında da kayık ustası Ali Saraç büyüklerimiz Türkiye'de yılın Ahisi seçilmiÅŸler ve KırÅŸehir'de CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakanımız Binali Yıldırım'ın elinden ödüllerini almışlardı. 2019 yılında da Trabzon'da komisyonumuz tarafından yılın kalfası olarak belirlenen Çarşıbaşı ilçemizden keÅŸan dokumacısı AyÅŸe Saka kardeÅŸimiz, Bakanlıktaki komisyonun yaptığı deÄŸerlendirme sonucunda Türkiye'de 2019 yılının kalfası seçilmiÅŸtir. AyÅŸe Saka, 21 Eylül'de KırÅŸehir'de yapılacak olan Ahilik Haftası törenlerinde devlet büyüklerimizin elinden ödülünü alacaktır" dedi.

"Bu gurur tüm kentimize, tüm esnaf ve sanatkarlarımıza aittir"

Kara, son 4 yılda Trabzon esnafından iki kez Türkiye'de yılın Ahisi, bir kez de yılın kalfasının seçildiÄŸini dile getirerek, "Bu gurur tüm kentimize, tüm esnaf ve sanatkarlarımıza aittir. Özellikle vurgulamak istediÄŸim nokta da bu üç kiÅŸi arasından ikisinin kadın olmasıdır. Bu durum Trabzon'da kadınların gerek çalışma hayatı gerek ekonomik yapı içinde oynadığı önemli rolü göstermesi açısından da önemlidir" diye konuÅŸtu.

Yılın kalfası seçilen AyÅŸe Saka, genç yaÅŸlarında keÅŸan dokumacılığıyla ilgilenmeye baÅŸladığını söyledi. 42 yaşındaki Saka, keÅŸan dokuma ustası olan Halil Saka ile evlendikten sonra da mesleÄŸini ilerlettiÄŸini dile getirdi. Kayınpederinin Kavaklı Mahallesi'ndeki dokuma atölyesinde eÅŸiyle beraber çalışmaya baÅŸladığını ifade eden 2 çocuk annesi Saka, 2011 yılında kalfalık belgesi sahibi olduÄŸunu vurgulayarak, "Åžimdi eÅŸimle birlikte iÅŸletmesini üstlendiÄŸimiz bir maÄŸazamız var. Burada hem tezgahta keÅŸan dokuyor, hem keÅŸan kumaşından yapılan çanta, elbise, saç bandı gibi ürünlerin etrafına nakış iÅŸliyorum. Satışlarda da eÅŸime yardımcı oluyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Çarşıbaşı keÅŸanının coÄŸrafi iÅŸaret almış bir ürün olduÄŸunu kaydeden Saka, "EÅŸimle birlikte dedelerimizden kalan keÅŸan dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Küçük kızımı da elimden geldiÄŸince yetiÅŸtirmeye çalışıyorum. Bu özel kumaşın geleceÄŸe taşınması için ailece çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.