Gümüşhane Valisi Satala Antik Kentindeki Kazı Çalışmalarını İnceledi
23/08/2019
murat
0 yorum
PAYLAÅž

Gümüşhane Valisi Satala Antik Kentindeki Kazı Çalışmalarını İnceledi

GümüÅŸhane’nin Kelkit ilçesine baÄŸlı Sadak köyü sınırları içerisinde Roma’nın 15. Lejyonunun hüküm sürdüÄŸü bölgede baÅŸlatılan kazı çalışmalarını Vali Kamuran TaÅŸbilek  yerinde inceleyerek, gelinen son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Roma Ä°mparatorluÄŸunun DoÄŸu hattında günümüze kadar gelen tek lejyon kalesi olan ve Türkiye’de baÅŸka örneÄŸi olmayan Satala Antik Kentinde kazı çalışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan kazı çalışmalarını Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Åžahin Yıldırım baÅŸkanlığındaki heyet sürdürürken, çalışmalarda ÅŸimdiden çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.

Roma Ä°mparatorluÄŸunun  bilinen 4 lejyon kalesinin yer aldığı Anadolu'da günümüze kadar gelen tek lejyon kalesi olan Satala'da kamulaÅŸtırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından özellikle lejyon kalesinin ana kampının merkezi sayılabilecek alanda yapılan çalışmalar sırasında lejyon kampının ana kalesinin duvarları ve onunla baÄŸlantılı birçok yapı ortaya çıktı.

Satala Antik Kentinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sayın Valimiz, “Hem ilimiz hem de ülkemiz açısından arkeolojik deÄŸeri olan Satala Antik Kentini kazı ekibi ile birlikte gezerek deÄŸerli bilgilerini aldık. Satala Antik Kenti, Roma dönemindeki dört Anadolu lejyonlarından bir tanesi olup günümüzde diÄŸer lejyonların ÅŸehirler altında kalması nedeniyle incelemeye tabi tutulacak önemli ve özellikli bir lejyon. Bu çalışmalar GümüÅŸhane’mize büyük bir zenginlik kazandırmaktadır.  Buradaki çabamız, bu antik kenti insanlığın ortak mirası olarak gün yüzüne çıkarmak ve insanlığın ortak kullanımına sunabilmek. Bunlar bizim coÄŸrafyamız ve ülkemiz için önemli deÄŸerlerdir. Bu deÄŸerleri ortaya çıkarabilmek için kazılarımızın sürekliliÄŸini saÄŸlamak için önemli bir katkı saÄŸladık. ArkadaÅŸlarımızdan aldığımız bilgi çerçevesinde, burayı ülkemize ve insanlığa bir an önce sunabilmek için gerekli çalışmaları yapacağız, ek kaynaklarımızı ayıracağız. Bütün dünyanın özel bir önem göstereceÄŸi, gelip görebileceÄŸi bir yer olarak inÅŸallah ortaya çıkacaktır” dedi.

Vali TaÅŸbilek kazı çalışmalarını yerinde inceledikten sonra Sadak Köyü’ndeki vatandaÅŸlarımızla bir araya gelerek taleplerini aldı.