İmar Barışında Doğu Karadeniz'de yaklaşık 170 bin kaçak yapı için başvuru yapıldı
21/10/2018
murat
0 yorum
PAYLAÅž

İmar Barışında Doğu Karadeniz'de yaklaşık 170 bin kaçak yapı için başvuru yapıldı

Artvin'de 984, Rize'de 36 bin, Giresun'da 19 bin, GümüÅŸhane'de 13 bin ve Trabzon'da 100 bin kiÅŸi Yapı Kayıt Belgesi almak için baÅŸvuru yaptı
Trabzon Çevre ve Åžehircilik Müdürü Ali Vedat Çiftçi: 
"Trabzon'da 100 bine yakın bir baÅŸvuru oldu; Bu baÅŸvuru sayısının son güne kadar 120 bine kadar yaklaÅŸacağını tahmin ediyoruz"

Türkiye genelinde uygulamaya konulan Ä°mar Barışı'nda sona geliniyor. Özellikle DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalarda kaçak yapısı bulunan vatandaÅŸların da içinde bulunduÄŸu yaklaşık 170 bin kiÅŸi bölge illerindeki Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlükleri'ne baÅŸvuruda bulundu. 
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından tüm yurtta baÅŸlatılan Ä°mar Barışı'nın son baÅŸvuru tarihi olan 31 Ekim tarihine kısa bir süre kaldı. Kaçak yapıların önüne geçilmesi için baÅŸlatılan uygulamada özellikle DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde doÄŸal güzellikleriyle ön plana çıkan yaylalarda çarpık ve kaçak yapıların önüne geçilmesi saÄŸlanacak. 8 Haziran'da Ä°mar Barışı uygulamasından yararlanmak için baÅŸlatılan uygulamanın baÅŸvuru süresinin sonuna yaklaşılmasıyla Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlükleri tarafından oluÅŸturulan ofislerde yoÄŸunluk yaÅŸanıyor. E-devlet üzerinden de baÅŸvuru yapabilen vatandaÅŸlar aldıkları Yapı Kayıt Belgesi karşılığında bölgede devlete yaklaşık 100 bin TL'lik ödeme yaptı. Artvin'de 984, Rize'de 36 bin, Giresun'da 19 bin, GümüÅŸhane'de 13 bin ve Trabzon'da 100 bin kiÅŸi baÅŸvuru yaparken, baÅŸvurular 31 Ekim tarihinde sona erecek.
BaÅŸvurular yoÄŸun ÅŸekilde devam ediyor
Trabzon Çevre ve Åžehircilik Müdürü Ali Vedat Çiftçi, baÅŸvuruların yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ettiÄŸini belirterek Trabzon'da yaklaşık 100 bin kiÅŸinin imar barışı için baÅŸvurduÄŸunu söyledi.
BaÅŸvuru süresinin 31 Ekim 2018 tarihinde sona ereceÄŸini kaydeden Çiftçi, "BaÅŸvuru süresi 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. Bu nedenle yapısı olan vatandaÅŸların bu tarihe kadar bu baÅŸvuruları yapması gerekmektedir. VatandaÅŸlarımız baÅŸvurularını e-devlet üzerinden kendileri de yapabildiÄŸi gibi, kurumumuzda oluÅŸturduÄŸumuz bir büro vasıtasıyla da vatandaÅŸlara yardımcı olmaktayız. Bu kapsamda Trabzon'da 100 bine yakın bir baÅŸvuru oldu. Bu baÅŸvuru sayısının son güne kadar 120 bine kadar yaklaÅŸacağını tahmin ediyoruz" dedi.
DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde rekor Trabzon'da
DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'nde Ä°mar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi almak için baÅŸvuru yapanların sayısı 170 binlere yaklaÅŸtı. Bu kapsamda bölgede en çok baÅŸvuru yapılan il Trabzon oldu. Ä°mar barışının 30 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış, bitirilmiÅŸ binaları kapsadığını dile getiren Çiftçi, "BaÅŸvuru yapacak vatandaÅŸların yapıların 2017 yılının sonuna kadar bitmiÅŸ olması gerekiyor. Biz bu sayının Trabzon'da 70-80 bin civarında olacağını tahmin ediyorduk. Çünkü mera ve yaylalarda kaçak yapılarda imar barışı kapsamında yapı kayıt belgelerini alabiliyorlar. Bu sayı ÅŸuanda 100 binlere yaklaÅŸtı. Mera, yayla, orman ve kıyı yapıları gibi özel kanunlarla tespit alanlarla ilgili bu alanlarda yapılmış olan yapılar sadece geçici olarak elektrik ve su aboneliÄŸi için müracaat edebileceklerdir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Yaylalardaki yıkım süreci devam ediyor
GeçtiÄŸimiz günlerde Trabzon'da yaylalarda baÅŸlatılan kaçak yapıların yıkımı ile ilgili sürecin devam ettiÄŸini dile getiren Çiftçi, "Özellikle 2018 yılında yapılan yapıların tespit edilerek yasa gereÄŸi imar barışından kapsamından faydanılmaması ve bu yapıların yıkılmasıyla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Kanunlara baktığınız zaman ilgili kuruluÅŸlar kaymakamlıklar bünyesinde bu tespitleri yapmaktadırlar. Dolayısıyla 2018 yılında yapılmış olsa hatta yapı kayıt belgesi almış olsa dahi belgeleri iptal edilmekte ve bu kaçak yapılar yıkılmaktadır. Bu süreç devam ediyor" diye konuÅŸtu.
"Özellikle 2018 yılında yapılan yapıların da yanlış girildiÄŸini görüyoruz"
Yapı sahiplerinin e-devlet üzerinde yanlış giriÅŸler yaptığını vurgulayan Çiftçi, "VatandaÅŸ kendi e-devlet ÅŸifresinden girdiÄŸinden dolayı yanlış giriÅŸler yapabiliyorlar. Bununla ilgili bizlere de yoÄŸun bir talep var. Bu taleplerle ilgili düzeltmeleri de yapıyoruz. Yanlış beyanın dışında baÅŸka bir husus ise, özellikle 2018 yılında yapılan yapılarında girildiÄŸini görüyoruz. Tespit edilenlerin hem yapı kayıt belgeleri iptal edilecek hem de haklarında yanlış beyandan dolayı suç duyurusunda bulunacağız. Bu nedenle vatandaÅŸlarımızın özellikle bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Yapılan yapının 2017 yılının Aralık ayının sonuna kadar bitmiÅŸ olması gerekiyor. Üçüncü ÅŸahıslara ait araziler üzerinde herhangi bir yapı tecavüzünün bulunmaması gerekiyor. Bunların dışında hazine arazisi üzerine yapılmış olsa dahi imar barışından faydalanabilmektedirler" ifadelerini kullandı.
İmar barışını fırsat bildiler
Bir süre önce Türkiye genelinde "Ä°mar Barışı'nı fırsat bilen vatandaÅŸlar DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalarda kaçak yapı yapmaya devam etti. Bunun üzerine harekete geçen Ã„°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, bölge valiliklerine bir yazı göndererek 31 Aralık 2017 tarihinden itibaren yapılan kaçak yapılarına yıkımına baÅŸlanacağı talimatını verdi. Bunun üzerine harekete geçen valilikler yaylalardaki kaçak yapıların tespit edilerek yıkımına baÅŸladı. Kimi vatandaÅŸlar duruma tepki gösterse de, bazı vatandaÅŸlar iÅŸ makinelerinden önce davranarak kendi yapılarını yıkıyor.
Uzungöl ve Ayder Yaylası CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın dikkatini çekmiÅŸti
Dik yamaçları, muhteÅŸem orman örtüsü, vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düÅŸen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluÅŸan Uzungöl, son yıllarda Türkiye'nin bir çok turizm merkezinde olduÄŸu gibi plansız ve çarpık büyümenin sıkıntılarını yaşıyor. Bu çarpık yapılaÅŸma CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından Ayder Yaylası ile birlikte kötü birer örnek olarak gösterilirken, ErdoÄŸan "ArkadaÅŸlarıma da söylüyorum. DeÄŸiÅŸik kentsel dönüÅŸüm projeleri yapıyoruz ya. Bunların bir tanesini Ayder'e bir tanesini de Uzungöl'e yapmamız lazım... Buralar çekim alanı. Bunu yaptığımız anda buralara gelip gidenlerin sayısı çok fazla olur" ifadelerini kullanmıştı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın irade ortaya koyması ile TOKÄ° harekete geçerken, ilk olarak Ayder Yaylası için "Ayder Yenileme ve Koruma Projesi" baÅŸlatıldı. Aynı süreç kapsamında kötü görüntüsü ile 'Beton Havuza' benzetilen Uzungöl için de proje hazırlanıyor.