Rize Valisi Kale-i Bala Kalesinde Ä°ncelemelerde Bulundu
03/10/2018
murat
0 yorum
PAYLAŞ

Rize Valisi Kale-i Bala Kalesinde Ä°ncelemelerde Bulundu

Rize Valisi ErdoÄŸan BektaÅŸ, ÇamlıhemÅŸin Ä°lçe merkezine 40 km. mesafedeki Kale Köyü sınırları içerisinde, Fırtına Deresi’ne hakim bir noktada yer alan ve yapımı 14-15. yüzyıla dayanan Kale-i Bala Kalesi’nde, Ä°l Özel Ä°daresince yıl içerisinde tamamlanan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali BektaÅŸ “geçmiÅŸ yüzyıllarda Erzurum bölgesinden, Rize-Pazar Ä°lçesi sahiline ulaÅŸan bir kervan yolunun olduÄŸunu söyledi  Kale-i Bala Kalesi bu ticaret yolunun güvenliÄŸini saÄŸlamak için inÅŸa edilmiÅŸtir. Mevcut ticaret yolu üzerinde aynı dönemde ve aynı amaçla inÅŸa edilen sahilde Kız Kulesi, Pazar Ä°lçesi sınırları içerisinde kalan Ciha Kalesi, ÇamlıhemÅŸin Ä°lçesi sınırlarında kalan Zil Kale ve Kale-i Bala Kaleleri yer almaktadır. Bu tarihi yapılar, Rize’nin kültür ve turizm deÄŸerleri arasında yer almaktadır” dedi. 

Kale-i Bala’nın kelime anlamının ‘yukardaki-yüksekteki’ kale olduÄŸunu belirten Vali BektaÅŸ, “Burası 1.900-2.000 rakımda, bütün vadilere hakim bir noktada inÅŸa edilmiÅŸ bir kale. Ä°l Özel Ä°daresince gerekli restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yolu biraz uzun ve zor. Biz, bu yolun iyileÅŸtirilmesi noktasında emek harcıyoruz ve Kale-i Bala’nın da Zil Kale gibi turizm odağı haline gelmesini hedefliyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.