Spor Sakatlığını Önlemek İçin 10 Altın Kural
21/07/2019
murat
0 YORUM
PAYLAÅž

Spor Sakatlığını Önlemek İçin 10 Altın Kural


Spor sakatlıkları ve yaralanmaları; yürüyüÅŸ olsun, koÅŸu veya boks olsun herhangi bir sporla uÄŸraÅŸan herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Sakatlıga maruz kalmamak için önlemler almak gerekiyor,alacağınız bu önlemler spordan en yüksek oranda performans saÄŸlamanıza da yardımcı olacaktır.

 1 Tıbbı kontrolden geçmek

EÄŸer spor yapmaya yeni baÅŸlıyorsanız ya da önceden alınmış bir saÄŸlık raporunuz yoksa, mutlaka bir hekim kontrolünden geçerek saÄŸlık durumunuzu kontrol ettirin ve spor check up yaptırın. Böylece spor esnasında karşılaÅŸabileceÄŸiniz belki de farkında olmadığınız saÄŸlık problemlerinizi öÄŸrenin ve bireysel antrenörünüzü bilgilendirin. Bu sayede sizi zorlayabilecek egzersizlerden kaçınmış olursunuz.

 2.KiÅŸiye özel egzersiz proÄŸramı yapmak

Vücudunuzun eksikleri doÄŸrultusunda bireysel antrenörünüz eÅŸliÄŸinde fiziksel yapınıza en uygun egzersiz programını takip edin. Vücudunuzun hangi sporu yapmaya elveriÅŸli olduÄŸunu öÄŸrenin. Bu sayede yapamayacağınız egzersizlerle vücudunuzun gereksiz yere zorlanmasını önleyebilir, size uygun egzersizlerle fiziksel kapasitenizi arttırarak spor sakatlıkları ve yaralanmalarını en aza indirebilirsiniz.

3.Isınma ve Soğuma

Egzersiz öncesi ve sonrası yeterli ısınma ve soÄŸumayı mutlaka yapın. Bu sayede vücudunuzu fiziksel olarak egzersiz yapmaya hazırlarken, yüklenmelere baÄŸlı geliÅŸebilecek olası yaralanmaları da engelleyebilirsiniz. Yapılan çalışmalar egzersiz öncesi ve sonrası yapılan ısınma ve soÄŸuma egzersizlerinin kas iskelet sistemi yaralanmaları üzerine koruyucu etki oluÅŸturduÄŸunu göstermiÅŸtir.

 4.Egzersiz Esnasında Vucudunuzu Dinleyin

Egzersiz yaparken vücudunuzdaki deÄŸiÅŸikliklere kulak verin. Unutmayın ki kalp atım hızı (nabız), dehidrasyon (susuzluk), nefes darlığı, göÄŸüs aÄŸrısı gibi bulgular sizin egzersiz esnasında ne kadar zorlandığınızı, neye ihtiyaç duyduÄŸunuz ve egzersiz programınızın kalitesini belirleyen ana parametrelerdir. Bu sayede kendinizi olası risklerden veya egzersiz sonrası oluÅŸabilecek fazla kas aÄŸrılarından koruyabilirsiniz.

5.Egzersiz ProÄŸmanınızı Düzenli Uygulayın 

Egzersizin etkilerinin açığa çıkması için belli periyotlarla ve düzenli uygulanmalıdır. Egzersiz programınızı düzenli periyotlarla ve kontrollü artışlarla uygulayın. Egzersiz programını düzensiz uygulamak veya çalışma sırasında sürekli hareket deÄŸiÅŸtirmek veya egzersiz veriminizi ve geliÅŸmenizi engelleyen faktörlerdir. Yaralanmaları önlemek için mevcut programınızı düzenli takip etmeli, egzersizlerinizin ÅŸiddetini bireysel antrenörünüze danışarak belli aralıklarla arttırmalısınız.

6.Egzersiz Biyomekanigini Ögrenin 

 Egzersizleri doÄŸru biyomekanik ile yapmak yaralanmaların azalması açısından çok önemlidir. Çünkü bu sayede egzersiz esnasında eklemlerinize daha az yük binerken, çalıştırmanız gereken bölgenizi daha verimli çalıştırabilirsiniz. Egzersizlerin doÄŸru yapılış tekniÄŸini öÄŸrenmek için fizyoterapistinize veya bireysel antrenörünüze danışın.

 7.Spor Sakatlıklara Ve Yaralanmalara Karşı Konsantre Olun

Çalışma esnasında yaralanmaları minimalize etmek için zihinsel konsantrasyon çok önemlidir. Ä°yi bir odaklanma ile hangi kas grubunuzun çalıştığını kontrol etmek sizi dikkat eksikliÄŸine baÄŸlı geliÅŸebilecek yaralanmalardan korur. Daha iyi konsantre olarak çalışmanızın verimini artırır ve daha iyi sonuçlar alırsınız.

8.Egzersiz Sonrası Ä°yi Dinlenin 

EÄŸer uzun süreli ve istasyon tarzı bir çalışma uyguluyorsanız toparlanma (dinlenme) ve egzersiz sürelerine dikkat edin. Egzersiz ve dinlenme periyotlarını iyi belirleyerek vücudunuzda egzersizle meydana gelen mikro travmaların toparlanması için kendinize zaman tanıyın. Bu sayede kas aÄŸrılarınız azalacaktır.

 9.DoÄŸru Beslenin

Spor yaparken yapılan en büyük yanlışların başında iyi beslenmemek ve öÄŸünleri atlamak geliyor. Egzersizinizi saÄŸlıklı bir diyet programı ile destekleyin.  Egzersiz yapmadan 2 saat önce öÄŸününüzü yiyip, egzersize kadar vücudunuzun besinleri sindirmesine izin verin. Egzersiz öncesi kaliteli karbonhidrat tüketmeli, egzersiz sonrası ise protein bakımından zengin besinler tüketerek kas yapılanmasına katkı saÄŸlamalısınız. Spora özel beslenme için diyetisyeninize danışın.

10.DoÄŸru Spor Materyalleri Ä°le Spor Yapın 

Egzersiz yaparken yaralanmaları etkileyen diÄŸer bir faktör ise kullandığınız ekipmanlardır. Spor kıyafetlerinizi terinizi emebilecek ve rahat edebileceÄŸiniz özelliklerde seçin. Spor ekipmanlarınızdan özellikle spor ayakkabınız her adımınızda yer reaksiyon kuvvetini absorbe edeceÄŸi için yapacağınız spora uygun seçilmelidir. Ayak biyomekaniÄŸi ile ilgili probleminiz var ise fizyoterapistinize danışarak uygun bir tabanlık edinmeli ve spor yaparken ayaklarınızı desteklemek için kullanmalısınız. Böylece basış probleminizi azaltarak egzersiz sırasında iki ayağınızın da aynı oranda yüklenmesi saÄŸlanabilir.


YAZARIN DÄ°ÄžER MAKALELERÄ°