RÄ°ZE BEZÄ° VE DOKUMACILIÄžI
26/10/2018
murat
0 YORUM
PAYLAÅž

RÄ°ZE BEZÄ° VE DOKUMACILIÄžI


Rize bezi dokumacılığı geçmiÅŸ dönemlerden günümüze kadar geldi.Günümüze gelmesinde Halk Egitim Merkezlerinin Katkısını unutmamk gerekir.Ele emeÄŸi göz nuru ile dokunur.

          

Rize’de geçmiÅŸde en yaygın el sanatı dokumacılıktı. Kenevir ipliÄŸinden dokunan bu bezler, iç çamaşırı yapımında kullanılırdı. Kenevir ipliÄŸi ile dokunan bezler teri çabuk kuruttuÄŸu, havsız olduÄŸu için alıcısı çoktu. Pazarın geniÅŸ olması kenevir üreticiliÄŸini de yaygınlaÅŸtırmıştı. Dokunan Rize bezleri birçok ülkede alıcı bulurdu. Ancak, Cumhuriyet döneminde kenevir üretiminin giderek yerini çay üretimine bırakması ve dokumalarda pamuk ipliÄŸinin kullanılmasıyla bezlerin nitelikleri de deÄŸiÅŸti ve Ä°lde kenevir üretimine dayanan dokumacılık giderek azaldı.

             

Genel olarak “Rize Bezi” diye bilinen dokumalarda(feretiko bezi) daha çok kenevir ipliÄŸi, kimilerinde de pamuk ipliÄŸi kullanılıyordu. Ä°l dışından saÄŸlanan pamuk ipliÄŸi ile peÅŸtamal ve peçete, hayvancılıkla geçinen daÄŸ köylerinden saÄŸlanan yün ipliÄŸi ile “ÅŸal” denilen kaba kumaÅŸlar dokunuyordu. Bu eski gelenek günümüzde tekrar canlandırılarak yaygınlaÅŸtırılmaya çalışılmakta, halk eÄŸitim merkezlerinde bu sanatı yaÅŸatmak amacıyla kurslar düzenlenmektedir. Desenler oluÅŸturulurken mahalli motiflerden yararlanılır.

               


YAZARIN DÄ°ÄžER MAKALELERÄ°