Laktik Asit'in  Sporcunun Performansına Etkisi
25/10/2018
murat
0 YORUM
PAYLAÅž

Laktik Asit'in Sporcunun Performansına Etkisi


Bir sporcunun performansını etki eden en önemli faktör vucuddaki  laktik asit sistemini kontrol altına alma ile olur.Vucutdaki Lakti asitin büyük bir bölümü idmanda atılır. Burada Antrenor ile saÄŸlık ekibi uyumlu bir ÅŸekilde çalışmasıyla olur.

Laktik kaslarda ve kanda yüksek deÄŸerlere ulaÅŸtığında yorgunluÄŸa yol açmaktadır. Asit ortam ph deÄŸerini düÅŸürmekte ve buda mitokondrilerdeki bazı enzimlerin aktivitesini engellemektedir. Bu ise karbonhidratların yıkım oranını hızını yavaÅŸlatmaktadır. Anaerobik yolla glikojenin yıkımı aerobik yolla kıyaslandığında daha sınırlı sayıda ATP yenileyebilmektedir.

Laktik asit sistemiyle en fazla 2-3 dk gidebilir bir sporcu 400 800 metre yarışlarında baktığımızda sporcuların finish çizgisine geldiÄŸinde ölü bir halde olmaları bundan kaynaklanmaktadır,1500 metreyi de buna katabiliriz.

 Üst düzey elit bir atletin 400 metre sonundaki laktik asit ölçümlerine baktığımızda 16,17,18 mol deÄŸer verebilen sporcular görülebilmektedir. Ä°stirahat halinde bu deÄŸerler normal bir insanda 1 1,2 mol civarındadır. (Laktat) Antrenman sonrası laktik asit birikimini nasıl atılır laktik asit terle yani idman sonrası 10 dakikalık jok koÅŸularıyla.Ä°drarla ve dinlenmeyle %15-20 civarında atılabilir.

Tam olarak vücudu yenileyebilmek için antrenman sonrasın 10 dk jog koÅŸular ve soÄŸuma hareketleriyle laktik asit miktarını önemli düzeyde azaltılabilir.

Maçtan bir gün önce futbolcuların ter antrenmanı yapmasının sebebi sporcu bu yöntemle vücudundaki laktik asidi atar.Sporcu bunları yapmaz ise bir sonraki antrenman veya maça çıkacağı zaman laktik asidin verdiÄŸi yorgunlukla istenilen performans gösteremeyecektir.

Spor Fizyologu:Murat Çebi


YAZARIN DÄ°ÄžER MAKALELERÄ°